Dacă te auzi spunând „Nu pot…”, „Am încercat, dar nu merge…”, „ Persoana „x” este de vină…”, „Lucrurile merg prost peste tot…”, „Am pierdut totul…”, „Situaţia este fără ieşire…” să știi că aceste expresii sunt semne ale unui mod de gândire centrate pe deficit, pe lipsă şi limitare, ce refuză să caute soluţii şi resurse. În fapt, găseşti ceea ce te aştepţi să găseşti sau exteriorul reflectă interiorul (Legea corespondenţei). Precum în interior, la fel şi în afară nu poți forţa mediul exterior să fie ceea ce tu nu ești.
Găsești în cărțile de dezvoltare personală, podcasturi sau în cadrul sesiunilor de coaching îndemnul sau sugestia “Folosește-te de resurse interioare pentru a ieși din situațiile critice” ori “Forța o iei din resurse interioare pentru a avea parte de o zi plină de energie, spor și succes la serviciu”. De cele mai multe ori ne este ușor să apelăm la resursele exterioare ( bani, relații etc) pentru a găsi soluția și refuzăm pătrunderea în interiorul nostru și descoperirea soluțiilor la situațiile dificile.
Parcă și văd cum fiecare își pregătește acum rucsacul și instrumentele necesare și bâjbâie după harta care să-i ducă în fața plăcuței pe care să scrie ” Bine ai venit în interiorul tău!”
În măsura în care nu-ți cunoști resursele ajungi să crezi că nu le ai. Te anunț doar ca ele exista dar nu au fost de mult antrenate ca să devină reale instrumente de suport pentru perioadele dificile din viața ta și nu numai.
Ghid de identificare pentru resurse interioare
Poate te întrebi ce înseamnă, de fapt, acele resurse interioare. Ei bine, oferă-le semnificația de trăsături suport, calități, puncte tari pe care le ai și care te sprijină să faci față unor situații de criză ori reprezintă atuurile care te conduc spre stare de bine și succes.
1. Petrece timp alături de copii. Calitățile le găsești la ei!
2. Admiri astfel de calități la persoanele pe care le urmaresti și admiri. Fă-ți o listă cu acestea. Ce au în comun?
3. Îti place să ai astfel de calități când le observi la tine.
4. Acordă-ți timp și notează în agenda ta sau verifică-ți jurnalul și identifică reușitele din viața ta personală și profesională și subliniază ce te-a ajutat să ai acele reușite.
5. În procesul de coaching coach-ul îți creează spațiul necesar și îți pune întrebările potrivite astfel încat să privești atent în interior și să le identifici.
Cel mai probabil, lista ta de resurse interioare care te-au ajutat cuprinde:
Curaj și tărie, intenții, informații, perseverență, ambiție, cunoștințe, experiență trecută, dorință și motivație, punctualitate, muncă intensă, planificare, evaluare, citit și informare, atenție concentrată/distributivă, încredere în sine, flexibilitate, acceptare, speranța, dexteritatea, creativitate, compasiune, implicare, pasiunea, fericire și mulțumire.
Scopul Identificării resurselor interioare este acela de a descoperi resursele pe care fiecare persoană le are pentru a le întări și folosi pe cele benefice.
Beneficiile utilizarii resurselor interioare
- Te simți stăpân pe tine și în control indiferent situație.
- Emani o stare de încredere și pozitivism.
- Rezolvi și depășești orice situație nefavorabilă.
- Ai mai multă claritate.
- Te bucuri de o sănătate mai bună.
Nu uita!
Viaţa ta interioară se reflectă în lumea exterioară. Dacă nu eşti mulţumit de ceva din exterior priveşte cu atenţie în interior. Resursele tale interioare trebuiesc identificate, folosite și amplificate în fiecare zi.
„Cine se uită în exterior visează, cine se uită în interior se trezeşte.” Carl Jung.