„Viitorul este suma paşilor pe care îi faci, inclusiv a celor mici, ignoraţi sau luaţi în râs.” Henri Coandă
În scurt timp vei închina un pahar în cinstea anului ce tocmai a trecut și, plin de speranță, vei privi către viitor. Îți vei seta țeluri pentru 2022 și îți vei dori să bifezi toată lista.
Este perioada în care îți concentrezi atenția spre propria persoana, propriile stări și emoții și propriile acțiuni. Este perioada în care analizezi fiecare luna, chinuindu-te sau nu să-ți aduci aminte ce-ai făcut notabil în anul ce tocmai a trecut. Notabil poate fi achiziția unei case, un proiect câstigat, un concediu de vis, o majorare salarială, schimbarea statutului social, participarea și câștigarea unui maraton, prima ta expoziție sau reușita lansării unei cărți etc.
Dar notabil în interiorul tău ce s-a schimbat?
La ce anume ai lucrat în acest an și dorești să se vadă în exterior în anul ce va veni?
Ce obiceiuri proaste vrei să lași în urmă? Ce noi obiceiuri vrei să introduci în viața ta?
Ce noi aptitudini ai învățat?
La ce alte lucruri te-ai gândit că ai vrea să le schimbi?
Pornind de la răspunsurile pe care ți le vei da, poți începe să-ți alegi agenda, pixul și momentul în care să visezi la un viitor an ideal în care toate resursele tale să te ajute să fii fericit. Atunci e momentul în care îți poți seta țeluri sau rezoluții pentru 2022.
– Aș fi super entuziasmată dacă mi-ai trimite răspunsurile la întrebări pe iulia@archegosmind.com sau pe whatsapp la 0723 083 882 și apoi să vorbim despre ele.
Clar știi distincția între un vis și un țel. Un vis este ceva general, o idee, o dorință, dar nu neapărat foarte clar conturată sau realistă. Oricine poate visa: să fie bogat, să fie star internațional, să fie cel mai important om din stat. Nu înseamnă că aceste vise devin neapărat și țeluri, cel puțin nu atât timp cât nu se iau măsuri concrete în acest sens.
Pe de altă parte, un țel este ceva mult mai concret. Este un obiectiv precis, asemănător destinației unei călătorii.
Un studiu prezentat de Static Brain, care analiza procentul de obiective realizate dintre cele stabilite de Anul Nou de subiecții aleși în cadrul studiului, au ajuns la concluzia că doar 8% dintre acestea se realizau. De ce procentul este atât de mic? Sunt mai multe variabile, care pot face ca un țel să nu se realizeze.
Uite câteva sugestii de care să ții cont când îți setezi țeluri sau rezoluții pentru 2022
- Identifică-ți țelurile. Te va face cu adevărat fericit realizarea acelui țel, a acelei rezoluții?
- Fă-ți țelul SMART (specific, măsurabil, asumat, realist, realizabil în timp util).
- Ai grijă ca fraza să înceapă pozitiv. Evită expresii precum” n-am să mai fac…”; “renunț definitiv la…” etc.
- Scrie țelul foarte clar astfel încât un copil de 6 ani să-l înțeleagă.
- Notează-ți resursele care te vor ajuta să-ți îndeplinești țelul (ex: prieteni, bani, logistica, experiența, cărți, relații)
- Fă-ți un management al riscului! Pot apărea obstacole.
- Fii atent la motivația care stă în spatele țelului. Țelul trebuie să aibă legătură cu prioritățile din viața ta, astfel încât să justifice efortul depus.
- Caută o persoană sau bornă care să-ți urmărească/arate evoluția.
- Fiecare țel trebuie să fie însoțit de un plan de acțiune.
- Evită să te mai uiți în spate! Transformă tot ce nu a funcționat bine în anul ce tocmai a trecut în lecții de viață.
- Alege-ți un coach mentor.
Amintește-ți de ce ai vrut de la bun început lucrul respectiv. La început, vei avea parte de foarte mult entuziasm. Așa cum bine știi, acel entuziasm este direct conectat la un argument – nu uita de el.
Cum poți reuși să te ții de țeluri?
Pe agenda pe care vei lucra descrie cât de bine poți acel entuziasm legat de lista de țeluri sau rezoluții pentru 2022. Emoția din spatele entuziasmului va fi transpusă în hârtie și vei putea să te folosești de ea când îți vei dori să renunți. Îți va aminti cât de mult îți dorești să-ți atingi țelul, mai mult decât să renunți la el.
Scrie în ultimele pagini din agendă cum ți-a fost călătoria, folosindu-te de emoții, ce realizări mărețe ai avut în fiecare sector al vieții și ce resurse ți-au fost alături.
Concentrează-te asupra obiectivului prin acțiuni, zilnic. Alocă-ți timp zilnic și nu negocia în defavoarea ta. Dacă-ți iei angajamentul să faci câte un pas oricât de mic ar fi în fiecare zi, atunci acțiunile tale vor face diferența.
Ceea ce trebuie să știi este faptul că atingerea unui țel este un proces și nu un rezultat. Deci, bucură-te de călătorie.
Dacă ți-a plăcut articolul, trimite-l unui prieten care ar avea nevoie să-și structureze mai bine așteptările pentru 2022.