Diferențele dintre coaching și mentorat

coaching

Procesul de coaching începe odată cu prima întâlnire dintre client și coach, fiind momentul în care începe clădirea unei relații bazate pe încredere.

În prima sesiune stabilesc detaliile practice ale procesului de coaching, explorez situația prezentă a clientului și stabilesc modul de lucru. Nu în ultimul rând, prezint diferențele dintre coaching și consiliere, consultanță, psihanaliză, psihoterapie, training și mentorat.

Ultimul punct ajută clientul să înțeleagă competențele și abordările diferite ale celorlalți profesioniști, cât și așteptările pe care le poate avea în timpul sesiunii.

Esența coachingului vs esența mentoratului

Coaching și Mentorat ca și tehnici de dezvoltare umană provin din zona de afaceri. Ulterior, dovedindu-și eficiența în aplicare, au fost transferate în plan individual. Astfel, acești termeni se regăsesc alături de cuvintele Life respectiv Business care definesc cele două arii de aplicabilitate – pentru individ sau pentru companii.

Coachingul înseamnă o călătorie și nu are de-a face cu instrucția sau predarea anumitor lecții. Acesta produce rezultate datorită relației de lucru care se formează și a mijloacelor și stilului de comunicare folosite. Procesul de coaching este facilitat de un coach și acesta însoțește persoana (coachee) în vederea atingerii obiectivului personal sau profesional.

Coachingul adresează diversele nevoi de schimbare intrinsecă (pe comportament și/sau competențe „soft”), iar această dorință și motivație de schimbare vine din partea coacheeului.

Când ai nevoie de un coach?

• Coachul are rolul de a încuraja angajații în dezvoltarea unei abilități noi.

• Ajută indivizii care nu își ating obiectivele sau performează sub așteptări.

• Îi susține pe profesioniștii care sunt pe punctul de a avansa în rol.

• Ajută la dezvoltarea unor obiceiuri bune într-un timp scurt.

Mentoratul este procesul prin care mentorul ajută voluntarul (mentee) să se dezvolte, să-și dezvolte încrederea în sine, să devină independent, autonom și matur.

Cheia care face să funcționeze această relație este încurajarea ambelor părți să contribuie din dorință, ca parteneri egali. Egalitatea poate fi negociată prin contract, părțile căzând de acord să contribuie activ, să facă sugestii și să-și ofere feedback unul altuia.

Când ai nevoie de un mentor?

• Un mentor poate motiva profesioniștii talentați să se concentreze pe dezvoltarea profesională și personală.

• Un program de mentorship inspiră indivizii să vadă noi posibilități în viață și în evoluția carierei profesionale.

• Ajută la dezvoltarea abilităților de leadership.

• Fac transfer de cunoștințe profesionale către juniori sau angajați cu mai puțină experiență într-un domeniu.

 Ce au în comun aceste roluri?

Ambele necesită abilități interpersonale bine dezvoltate.

Ambele necesită capacitatea de a prezenta încredere, de a sprijini implicarea și de a genera acțiuni noi, folosind aptitudini pentru ascultare și dialog.

Ambele scurtează curba de învățare.

Ambele îl stimulează pe individ să facă mai mult și îl ajută dacă greșește sau se simte depășit.

Ambele îi oferă individului sprijin și nu-l scutesc de responsabilitate.

Ambele au  în vedere dezvoltarea oamenilor, nu doar a liderilor și a afacerilor sau proiectelor de orice natură.

Atât coachul cât și mentorul sunt buni ascultători, atenți și pun întrebări utile care aduc perspective noi.

Cele două practici sunt de obicei însoțite de deschiderea spre noi idei, entuziasm, dorința de a asculta și încurajarea oamenilor să-și depășească limitele și să-și atingă aspirațiile în carieră.

Diferențe dintre coaching și mentorat

Din punctul de vedere al scopului, al duratei și al modului de desfășurare, coachingul și mentoratul prezintă o serie de diferențe. Astfel, coachingul este orientat pe rezolvarea taskurilor, în timp ce mentoratul pune accentul pe relația dintre cei doi parteneri. În timp ce primul dintre procedee este pe termen scurt, cel de-al doilea se întinde pe o durată mai mare de timp. 

Coachingul are ca principală motivație performanța, în timp ce mentoratul va urmări dezvoltarea angajatului pe termen lung. În timp ce coachingul nu are nevoie de o structură anume, mentoratul se desfășoară pe etape, iar managerul mentoreeului este implicat direct. Prin opoziție, managerul coacheeului este mai degrabă un partener care își exercită rolul de a critica într-o manieră constructivă. 

Mentoratul creează un viitor bazat pe competenţa şi înţelepciunea altei persoane. Coachingul abordează crearea viitorului pornind de la posibilităţile individului.

Mentorii sunt recunoscuţi ca experţi în acelaşi domeniul de activitate, coachii nu.

Mentoratul este de obicei focalizat pe carieră, în ideea avansării în funcţie.

Mentorii oferă sfaturi şi îşi exprimă opiniile , în timp ce coachii îl stimulează pe individ să găsească singur răspunsurile.

Mentorii au o putere şi o influenţă considerabilă pentru avansarea în carieră a individului.

Concluzia în ceea ce privește aceste două metode de facilitare a dezvoltării personale este ca sunt foarte utile și destul de des folosite, devenind chiar o practică comună mai ales în mediul de afaceri, în cadrul multor companii corporative.

Distribuie

Articole de interes

imagine iulia latcan cafea si coaching

Cafea si coaching – gratuit.

Coaching gratuit! Îmi place să “ vorbesc cafeaua” și am obiceiul de a-mi alege partenerul de vorba mai ales că savurez o singură ceașcă de

înscrie-te pentru noutăți