Coachingul pentru angajați. Cum ajută compania?

0723 083 882

De ce să investești în coaching pentru angajați?
Harvard Business Review confirmă faptul că patronii și managerii decid să lucreze cu un coach  din mai multe motive. Un procent de 48% alege această cale pentru a facilita tranziția unei afaceri, 26% din nevoia de a fi ascultat de cineva și 12% pentru a gestiona situații/provocări ce deraiază compania/afacerea.

Avantajul organizațiilor care apelează la un coach este ca după 12-18 luni nu doar că își cresc semnificativ businessul, ci se impun și în poziții dominante pe piață.

Care sunt cerințele companiilor când apelează la coaching

Coachingul pentru angajați pornește de la identificarea situației actuale reale, înțelegerea problemelor și construirea unui drum către progres, pas cu pas.

  • Dezvoltarea autonomiei, responsabilității și performanței individuale și colective
  • Dezvoltarea abilităților de leadership
  • Implicarea cu ușurință a angajatilor în diferite proiecte
  • Capacitatea de a lucra în echipă
  • Oportunități și strategii de creștere masivă a afacerii
  • Managementul stresului
  • Retenția angajaților în organizație

Demersurile de coaching sunt centrate pe rezultate măsurabile și constante.

Prin urmare, se stabilește cu echipa de conducere un număr de obiective precise și măsurabile, un program al acțiunilor de coaching și un termen final de analiză pentru echipă și pentru întreaga organizație.

Ce se întâmplă real în prima sesiune de coaching pentru angajați?

Când încep un program nou de coaching acord o  atenție sporită fișelor de post și evaluărilor de performanță atât calitativă cât și cantitativă. O situație monitorizată de către organizație până la acea data mă ajută să identific situația actuală a angajatului. Ce urmăresc e dacă obiectivele îi sunt corelate cu ceea ce organizația își dorește. Acesta este un punct de plecare și apoi încep cunoașterea și procesul de coaching cu angajatul. Sigur, împreună cu obiectivul companiei de la acea dată.

În momentul în care angajatul se află în fața unui coach, acesta ridica o barieră. Acest lucru se întâmplă cel puțin în prima sesiune, pentru că se simte contestat de către șef și de aceea a fost „adus cu forța”. Ori este o pierdere de timp pentru el, având atât de multe lucruri utile de făcut și ceva sau cineva îl ține în loc. În ultimul rând, îți aruncă o provocare doar pentru a arată că nimeni nu are soluția pentru ce i se întâmplă în viața personală și profesională.

Cadrul de siguranță creat de către coach, prezența activă a acestuia, îl face pe client să ridice bariera și să conștientizeze că suportul oferit de către companie prin prezența acelui coach îi va aduce doar beneficii. Tot ceea ce se discută în sesiune are caracter confidențial; clientul nu este judecat ci doar ascultat și însoțit în atingerea obiectivelor.
Coachingul pentru angajați nu este o modalitate pentru conducere să afle informații din viața acestuia. Este o modalitate a îi îmbunătăți randamentul la locul de muncă.

Întrebările care au un impact puternic și durabil încă de la prima întalnire sunt:

  1. Ce-ti dorești? Ajută clientul să își formuleze clar obiectivul.
  2. Cum vei ști că ți-ai atins obiectivul? Clientul își setează obiective măsurabile și realiste.
  3. De ce este acest lucru important pentru tine? Angajatul conectează rezolvarea provocării prin care trece cu o motivație puternică și va fi cu adevărat dedicat rezolvării ei și va trece la acțiune.
  4. Cum ai putea obține rezultatul dorit? Întrebarea orientează atenția angajatului dinspre problema către soluție.

Da, coachingul pentru angajați necesită răbdare și empatie. E nevoie de timp pentru ca lucrurile să se așeze pe direcția dorită. Odată deschisă calea coach-angajat evoluția celui din urmă este ușor de urmărit. Atât în cadrul sesiunilor cât și în afara acestora acesta este într-o continua învățare.

Este imperios necesar a se cunoaște faptul că în cadrul sesiunilor de coaching nu este vorba doar despre performanța la locul de muncă. Este vorba și despre găsirea unui echilibru între viața personală și cea profesională. Identific tot mai des lipsa de implicare a angajaților la locul de muncă pentru că a lor viața personală este lipsită de acțiune pozitivă, de planuri și resurse.

A-și găsi soluția potrivită în vederea depășirii unor provocări personale înseamnă, pentru client, găsirea unei motivații de a merge mai departe și în cadrul organizației.

În cadrul sesiunii sunt puse la dispoziție de către coach diferite metode și instrumente de dezvoltare a angajatului.

Beneficiile coachingului pentru angajați

  • Comportamentul angajatului este modelat în vederea obținerii unor rezultate mai bune.
  • Obiectivele pe termen scurt, mediu și lung le sunt clare. Planul de acțiune și resursele necesare în vederea atingerii acestora le sunt la îndemână.
  • Angajatul este motivat pentru a-și îmbunătăți cunoștințele și pentru a-și dezvolta noi abilități.
  • Aceștia vor ști cum să ofere/ primească un feedback cu  mintea deschisă.
  • Coachingul i-a ajutat să-și descopere și să-și utilizeze  potențialul atât din punct de vedere profesional cât și uman.
  • Angajații și-au regăsit încrederea și sensul muncii lor.
  • Managerii care urmează sesiuni de coaching își pun în mod constant întrebări, înțeleg mai ușor oamenii din echipele lor și câștigă încrederea acestora.
  • Relații mai bune cu clienții.
  • Creșterea abilității angajatului de a se conecta la realitatea celuilalt trecând peste diferențe, dezvoltând niveluri diferite de ascultare.

Coachingul este gândit să facă mai mult decât să ajute oamenii să obțină performanțe mai bune la locul de muncă actual. Este un mecanism destinat să pună oamenii față-n față cu noi provocări și să creeze oportunități în care să-și testeze limitele aptitudinilor lor. Este, de asemenea, o modalitate importantă de a transfera cel puțin o parte din responsabilitatea pentru creșterea personală asupra altor persoane.

Coachingul ajută oamenii să reflecte asupra performanței lor într-un domeniu specific, beneficiind de ajutor obiectiv, în cunoștință de cauză. Este despre cum să ajuți oamenii să implementeze ce au învățat la locul de muncă și să își îmbunătățească astfel performanțele.

Distribuie

Articole de interes

imagine iulia latcan cafea si coaching

Cafea si coaching – gratuit.

Coaching gratuit! Îmi place să “ vorbesc cafeaua” și am obiceiul de a-mi alege partenerul de vorba mai ales că savurez o singură ceașcă de

înscrie-te pentru noutăți