4 cărți de coaching pe care trebuie să le citești

carti de coaching archegosmind

Cărțile de coaching, un must pentru dezvoltarea ta.

Cărțile de coaching sunt, momentan, cea mai bună resursă prin care poți învăța și deprinde abilități în această arie a dezvoltării personale și a performanței.
Da, sunt videouri, sunt prelegeri, podcast-uri și cursuri, însă sunt și mulți „specialiști în coaching” așa cum sunt și mulți „specialiști în antreprenoriat” și altele.

Și dacă ajungem să luăm informațiile doar din zona aceasta, dacă ne construim întreg ecosistemul de învățare și lucru pe baza informațiilor ce le găsim pe YouTube sau Facebook, e posibil să ajungem, fără să vrem.. și noi, în aceiași zonă cu cercetătorii britanici.

Cărțile, pe de altă parte, sunt testate de timp, sunt validate de piață și sunt scrise de oameni care au un pedigree.

Plus că, e mai greu să scrii o carte sau mai multe cărți de coaching, să le publici și să vinzi câteva milioane de copii, decât să faci un video sau o pagină de Facebook.

Nu vreau să rănesc sentimentele nimănui prin ce am spus mai sus, și sunt sigură că cei care sunt pe bune și au informații solide, livrează clienților creștere și încredere, nu au de ce să se ofenseze.

Îți recomand mai jos 4 cărți de coaching care pe mine m-au ajutat în a oferi o călătorie mai rapidă și eficientă clienților.

Life coaching. 10 pași pentru a-ți transforma viața – Annie Lionnet

 „Fiecare ființă are potențialul de a se schimba, de a-și transforma atitudinea, indiferent cât de dificilă este situația.” Dalai Lama. Este genul de carte de coaching care te repune, prin zece pași, pe drumul dorit. Drumul începe cu exercițiul Cercul vieții și continuă pe aceeași linie cu o analiză amănunțită a fiecărui segment precum: Încrederea și imaginea de sine; Sănătate și bunăstare; Familia și prietenii; Banii; Carieră; Dezvoltarea spirituală și personală; Relațiile de iubire.

Faptul că îți analizezi viața, chiar și lucrurile pe care eziți să le schimbi, te vor scoate din modul învechit de a fi. Acest lucru te va ajuta să ai perspective pe care înainte nu le-ai fi luat în considerare.

Angajamentul de a rămâne deschis și curios te ajută să o iei de la capăt în orice moment. Exercițiul de descoperire a valorilor proprii îți va arăta ce înseamnă să-ți trăiești viața în conformitate cu lucrurile pe care le prețuiești cel mai mult.

Întrebările simple și puternice pe care le întâlnești în fiecare capitol sparg superficialitatea cu care îți tratezi existența. Iar exercițiile de la finalul acestora nu fac decât să te lămurească că noul traseul te va conduce tot mai aproape de o viața cu sens.

 Life Coaching sintetizează experiența autoarei, Annie Lionnet, în zece pași concreți și eficienți. Aceștia pot fi urmați atunci când ne dorim o schimbare majoră în viață.

Coaching cu NLP. Cum să fii un coach de succes- Joseph O’Connor, Andrea Lages

Cartea  prezintă formula cea mai clară a tehnicilor pe care trebuie să le cunoască oricine își dorește o carieră în coaching sau vrea să se familiarizeze cu acest domeniu.

Aceasta te pregătește încă de la început cum să pășești pe terenul de joc, oferindu-ți, prin cele patru secțiuni, instrumentele necesare astfel încât să performezi în propria-ți viață. Tot aceste instrumente te vor ajuta să-i însoțești pe ceilalți spre atingerea obiectivelor sau chiar a performanțelor.

Descoperim cum activitatea de coaching implementează patru dintre ipotezele de bază ale NLP precum:

  1. Oamenii dețin deja resursele pentru a-și atinge obiectivele;
  2. Oamenii iau întotdeauna cea mai bună decizie disponibilă;
  3. Comportamentul uman este ghidat de scopuri;
  4. Dacă vrei să înțelegi, acționează!

….și putem observa și momentul în care cortina se ridică și pe scena apare „magicianul schimbarilor” și anume coach-ul. Acesta ne trezește din lumea visurilor și ne trece granița în lumea acțiunii.

La sfârșitul fiecărui capitol se află un sumar al informațiilor, cât și pașii de acțiune care stau la baza câștigării dreptului de libertate a clientului și anume: libertatea față de circumstanțele pe care acesta nu le mai dorește și libertatea de a alege ceea ce dorește.

Coaching-ul ne îndeamnă la acțiune și acest lucru îl observăm chiar la începutul fiecărui exercițiu prin îndemnul autorilor: „dacă doriți să vă înțelegeți, acționați”.

Carte de Coaching pentru echipele de directori – Alain Cardon

Cartea prezintă, într-o formă practică și digerabilă, tehnologia de coaching a echipelor și deosebirile dintre acest lucru și coaching-ul personal.

Structurarea acesteia prin cele 6 capitole îi poartă pe cei care vor să se dezvolte în această direcție prin

  • practica personală a autorului
  • prezentarea elementelor de diagnosticare a culturii echipei;
  • strategii de abordare a unei echipe;
  • metode de lucru în echipă și prin realul beneficiu al coachingului de echipa.

Această structură este utilă și pentru persoanele care se află în poziții de conducere. Acestea trebuie să deprindă anumite atitudini și comportamente necesare dezvoltării propriilor echipe de lucru sau organizații.

Ca element practic, cartea oferă exemple sau dialoguri menite să ilustreze principii ori strategii de coaching de echipă. Sunt prezentate 46 de capcane de care îndrumătorul de echipa trebuie să țină cont pentru ca sesiunile să fie productive.

Descoperim faptul că în procesul de coaching pentru echipa de conducere utilitatea monitorizării periodice a măsurării progreselor înregistrate de echipa după sesiunile încheiate este imperios necesară.

Evaluarea trebuie făcută o dată la 6 luni. Și important este să se țină cont de acțiunile puse în practică de participanți atât în timpul cât și în afara ședințelor.

Activitatea efectuată împreună cu o „echipă care învață”, aflată în proces de supervizare, servește la experimentarea, ilustrarea și practicarea diferitelor fațele ale meseriei de coach de echipă.

Coaching pentru performanță- SIR John Whitmore

Cartea de coaching care a devenit indispensabilă oricărui, manager sau organizație care își dorește să construiască o cultura de înaltă performanță. Se subliniază principiile de coaching și aplicabilitatea lor în orice tip de activitate.

Diminuarea interferențelor și amplificarea potențialului sunt ilustrate prin includerea unor exemple practice. De asemenea, sunt incluse și capitole dedicate unor aplicații punctuale. Acestea sunt în aria de Coaching pentru progres continuu sau Coaching pentru siguranța la locul de muncă.

Descoperim în partea a 3-a intitulată „Practicarea coachingului” și Modelul GROW. Acestea trasează o structură în vederea adresării întrebărilor în cadrul sesiunilor de coaching.

Trusa de întrebări de coaching adună la un loc toate întrebările pe care le descoperim ca fiind utile în coaching, puse în seturi etichetate conform subiectului.

Aplicațiile particulare ale coachingului care sunt prezentate ajută coach-ul la început de drum să afle cum să-și structureze sesiunile. Vei găsi însă și indicații care îi vor ajuta să fructifice coachingul cât de bine se poate.

Evaluarea calitativă și cantitativă a coachingului în organizații ne arată faptul că trebuie să se investească în capitalul uman.

Pentru ca abia apoi acesta să performeze iar echivalentul pentru companie fiind generarea de venituri.


Îmi doresc să citești și cărțile de coaching, să urmărești și video-uri, și podcast-uri și să iei tot ce e mai bun de acolo. Asta pentru că nimeni nu deține adevărul absolut.

Distribuie

Articole de interes

imagine iulia latcan cafea si coaching

Cafea si coaching – gratuit.

Coaching gratuit! Îmi place să “ vorbesc cafeaua” și am obiceiul de a-mi alege partenerul de vorba mai ales că savurez o singură ceașcă de

înscrie-te pentru noutăți