Atelierul „Eu crescând în comunitate”

ArchegosMind atelier eu in comunitate

Scriu aceste randuri păstrând în inimă și dorind să transmit emoțiile încă prezente ce le-am avut alături de cel mai frumos și implicat grup de tineri liceeni.

Am avut deosebita plăcere să fiu prezentă în cadrul școlii de vară „Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinti” ediția a V-a ce face parte din „Ogoi- loc bun de adunare”  cu atelierul „Eu crescând în comunitate”.

Era pentru prima dată când acceptam un astfel de proiect și presiunea era și mai mare deoarece aveam să mă prezint în fața celor mai sinceri pământeni.

Am înaintat câteva întrebări organizatorului pentru a le transmite tinerilor și a-i descoperi căci baza era foarte importantă pentru a începe construcția acestui atelier.

Întrebări precum cele de mai jos au dat start atelierului.

Ce înseamnă pentru tine sa faci parte dintr-o comunitate?” 

„Care este primul lucru pe care-l poți face pentru comunitatea ta?”   

„Ce ar trebui sa imbunatatesti la tine pentru a putea fi util comunității?”

„Cum ar arata pentru tine comunitatea ideala?”

„Cum poți împreună cu ceilalți sa fiți o comunitate ideală?”

I-am descoperit înainte de a-i cunoaște fizic ca fiind dornici să se dezvolte și să fie viabili.

Pe o coală am scris titlul atelierului și fiecare a început să se prezinte folosindu-si inițiala prenumelui pentru noile superputeri. I de la Invincibilă, V de la Vesel, L de la Loială sau A de la Ambițios și tot așa.

 Și-au  descoperi potențialul și i-am antrenat în găsirea unor modalități și planuri de acțiune pentru a crește sănătos în a lor comunitate. 

 Las mai jos testimonialul Ștefaniei Pîrvan care descrie în amănunt trăirile grupului și planul de acțiune cu care au plecat.

    Ziua de sâmbătă, ce a reprezentat prima zi a porților deschise la Ogoi, a adus în sufletele noastre, ale participanților la școala de vară cunoaștere, realizare și mult mai multă încredere. Am avut prilejul de a o cunoaște pe Iulia Lățcan, cea care ne-a prezentat modul în care noi copiii dintr-o comunitate fie ea mai dezvoltată sau mai puțin dezvoltată, putem aduce cu adevărat o schimbare neasemuit de importantă, dacă ne dorim cu adevărat acest lucru.

      Am învățat foarte multe în ziua de sâmbătă și susțin cu tărie faptul că lucrurile învățate, dacă vor fi aplicate, pot schimba totul într-o secundă. Am învățat că doar împreună o comunitate poate ajunge să fie dezvoltată, fiindcă de unul singur este foarte greu să avansezi.

Comunicarea este cheia, iar împreună cu respectul dintre oameni și o gândire curată prin care să realizăm că toate opiniile sunt bune, doar trebuie ca ele să existe, putem face minuni. Egalitatea trebuie să triumfe, fiindcă doar în acest mod, putem ajunge cât mai sus.

      A fost un proces extrem de interesant prin care fiecare dintre noi am ajuns să ne gândim la un proiect pe care așa cum vom putea la un moment dat să-l punem în aplicare pe viitor, pentru a schimba ceva. Un lucru care pare foarte mic poate face multe, iar un gest cât mai subtil poate aduce maximul de fericire unei persoane.

      Eu de exemplu, mi-am propus să elimin pe cât se poate descriminarea dintre oameni, pentru ca mai apoi aceștia să ajungă să se ajute între ei.

Mi-am propus să fac asta prin exemplul pe care eu îl voi da comunității, iar apoi prin a-i atenționa pe cei pe care îi voi vedea că procedează astfel, așa încât să-și dea seama că ceea ce fac nu este în regulă. Bianca, o altă participant la școala de vară și-a propus să ajute cu toate puterile ei bătrânii. Își dorește să le ducă alimente, să le vorbească, astfel   îndepărtându-le idea de singurătate din suflet sau pur și simplu să le spună o vorbă bună, atunci când o să le fie cel mai greu. Vlad și-a propus să aducă în comunitate cât mai mulți turiști, pentru a le prezenta frumusețile locului, promovând ceea ce avem mai de preț. Lidia s-a gândit să le arate oamenilor faptul că nu sunt singuri, faptul că o persoană diferită cu o cu totul altă gândire față de ceilalți nu este o persoană ciudată, ba dimpotrivă și că mai există oameni care le împărtășesc trăirile și sentimentele.

Magda și-a propus să facă afișe prin care să le explice oamenilor ce este și ce nu este bine să facă.

Ca de exemplu, să-i atenționeze că un ambalaj aruncat pe jos poate polua natura, iar tomberoanele sunt puse cu un rost și trebuie folosite. Tania a rezonat în totalitate cu ceea ce a gândit Magda și împreună își doresc să facă locul unul mult mai frumos.

Concluziile zilei au fost foarte clare și ne-au dat speranța că lucrurile vor fi din ce în ce mai bune, dacă mai ales noi cei care ne dorim asta, vom face ceva.

PENTRU O COMUNITATE IDEALĂ, TREBUIE SĂ FIM UNIȚI!

 Am plecat de la acest atelier și din cadrul școlii de vară recunoscătoare și dornică de a face parte din astfel de proiecte care mă ajuta să-mi exercit menirea și anume sa fiu utilă celor care își doresc să performeze în a lor viață și comunitate.

Poți urmări și alte acțiuni ale Arhitectura – GPMh pe pagina lor de Facebook

Distribuie

Articole de interes

imagine iulia latcan cafea si coaching

Cafea si coaching – gratuit.

Coaching gratuit! Îmi place să “ vorbesc cafeaua” și am obiceiul de a-mi alege partenerul de vorba mai ales că savurez o singură ceașcă de

înscrie-te pentru noutăți