Pentru a avea asteptări corecte și pentru a maximiza rezultatele procesului de coaching este important să cunoști încă de la inceput ce nu este coaching -ul, ce este coaching -ul, când îți poate fi de folos și mai exact: cum?
Ce nu este Coaching -ul
Nu este psihoterapie. Aceasta tinde să se ocupe de disfuncții; să se focalizeze asupra unor sentimente legate de trecut si are în vedere progresul.
Nu este consiliere. În acest caz se identifică cauza problemei și lipsa de performanță.
Nu este mentoring. Acest proces presupune ca un expert într-un domeniu profesional anume să“ ia sub aripa protectoare” și să supervizeze o persoană cu un grad de experiență mai mică.
Nu este training. Un trainer te ajută să înveti deprinderi și abilități noi.
Educativ. Un coach nu le predă cursanților abilități specifice și nici nu le oferă multe informații.
Corectiv sau curativ-coachingul nu își propune să exploreze evenimentele sau problemele din trecut sau să dezvăluie motivații sau procese psihologice.
Nu este consiliere psihologică. În acest caz este vorba despre evaluarea psihologică și sfătuirea clientului.
Nu este acel antrenor personal, care iți oferă permanent feedback (reacții, semnale) și sprijin pentru a-ți crește performanțele.
Ce este cu adevărat coaching -ul?
Din punct de vedere istoric, coachingul a fost influențat de mai multe domenii de activitate, inclusiv dezvoltare personală, educația adulților, psihologie și alte teorii și practici organizaționale sau de leadership. Incepand cu anii ’90 coachingul s-a transformat intr-o disciplină îndependentă și a condus la crearea unor organizații profesionale .
Coaching -ul își păstrează caracteristicile de baza din lumea sportului- punerea accentului pe acțiune , realizări și măiestrie, pe dorința de a fi cel mai bun și pe importanța unor rezultate măsurabile.
Coaching -ul este un parteneriat în cadrul căruia îndrumatorul îl insotește pe client să-și atingă potențialul maxim și să producă rezultatele pe care acesta și le dorește în viața și la locul de muncă. Coachingul descătușează potențialul oamenilor cu scopul de a le maximiza performanțele.
Coaching -ul este un proces și are la bază convingerea că orice om are în el toate resursele necesare atingerii obiectivelor benefice pe care și le poate propune.
Unul din cele mai importante instrumente pe care coachul le are la dispoziție a fost patentat in vechea Grecie de părintele filosofiei occidentale, Socrate. Este vorba despre întrebările, de multe ori incomode, care provoacă mintea și sufletul la un proces de auto-cunoaștere și de revizitare a ideilor primite de-a gata.
Există mai multe tipuri de coaching fiecare coach își găsește propria sa cale de a-și însoți clientul către țeluri pozitive pe care acesta și le-a stabilit. Deși clientul parcurge drumul spre obiectiv coachul își pune amprenta pe felul în care acesta alege să-l parcurgă.
Cine și de ce apelează la acest tip de ghidaj?
Apelează la coaching cel care dorește să dobândească noi informații și să-și formeze noi abilități și obiceiuri dar nu pentru că i se spune ci prin descoperirea acestoara din interior. Obiectivul suprem este îmbunătățirea performanței.
Oamenii apelează la un coach pentru a explora modalități prin care pot fi mai fericiți și mai eficienți. Aflați într-un demers continuu de perfecționare, ei își doresc să fie cei mai buni dintre cei buni și automat varianta lor cea mai bună.
Iată câteva motive pentru care poți apela la coaching
Dorești să te bucuri de un echilibru între diferitele aspecte ale vieții (cu precadere între cel personal și cel profesional).
Atunci când trebuie sau alegi să te adaptezi noii realități (de exemplu, atunci când ești promovat sau concediat ori, dimpotrivă, ești gata să îți dezvolți propria afacere).
Ești director executiv și te confrunți la locul de muncă cu diferite probleme (de exemplu, te confrunți cu dificultăți in comunicarea și colaborarea cu ceilalți colegi aflați in funcții de conducere).
Dorești să te reintorci pe piața muncii ( de exemplu, perioada în care ai șomat; concediul de creștere a copilului s-a încheiat iar situația la locul de muncă este incertă; din cauza progresului tehnologic o mare parte a slujbelor a dispărut).
Ești un sportiv de succes însă nu ai concurat la cel mai înalt nivel.
Găsești tot mai greu motivația de a merge la birou sau de a menține rutina zilnică.
In sfârșit ai fost promovat dar nu ai condus până acum echipe.
Vrei să performezi dar nu ai un plan de acțiune.
Dorești să stabilești , dezvolți și să menții relații de calitate.
Coachingul deschide multe orizonturi și poate avea atât un efect direct asupra rezultatelor de business, cât și implicații în cele mai diverse aspecte din viața personală și profesională. Consecințele se observă în succes și performanță.
Ce rezultate vor fi și ce schimbări vei experimenta:
Vei fi capabil sa faci alegeri ințelepte.
Vei face mai puține greșeli.
Acceptarea provocărilor, preluarea inițiativei și îmbrățișarea situațiilor noi cu zâmbetul pe buze.
Calitățile de lider vor fi perfecționate.
Ai reușit să-ți crești stima și încrederea pentru a realiza obiectivele personale și profesionale.
Gândirea îți va fi orientată spre găsirea soluțiilor.
Vei fi capabil să-ți formulezi un plan de acțiune coerent și funcționabil.
Vei învăța de la tine însuți cum să îți setezi obiective.
Vei produce mai mulți bani.
Nivelul de autenticitate, de putere și de libertate va fi crescut.
Vei fi capabil să-ți pregătești succesorii.
Reușești să motivezi și fidelizezi personalul din subordine
Reusești să delegi cu usurință sarcinile.
Ai depășit cu succes propriile convingeri care te limitau.
Iți controlezi cu succes stările emoționale.
Identifici și gestionezi bine conflictele.
Trăiești în conformitate cu valorile tale
Drept urmare, coaching-ul presupune un parteneriat menit să însoțească clientul pentru a stabili și a atinge obiective care sunt cu adevărat definitorii.
Coach-ul cu ajutorul instrumentelor și tehnicilor fundamentale precum ascultarea activă, tăcerea și întrebările revelatoare implică clientul întru-un proces de explorare și descoperire personală, de stabilire a obiectivelor și de implementare a unui plan de acțiune .
Rolul acestuia este de a-l ajuta pe client să elimine eventualele blocaje şi prejudecăţi cu autodisciplină, perseverența și autocunoaștere.